Hoe verser de vis hoe lekkerder het gerecht. Dit gerecht is ook een feestelijk eenpansgerecht. Alles kan in een grote ovenschaal gemaakt worden. Heb je mooie kleine ovenschaaltjes per persoon dan kan je deze ook goed gebruiken. De tomaatjes geven een mooie kleur aan het gerecht en worden door de oven lekker sappig.
Ingrediënten
4 stukken zalmfilet van 125 g
sap van ½ citroen
250 g prei, in dunne ringen
1 el verse oregano, fijngehakt
2 el slagroom
4 kleine trostomaten, gehalveerd
450 g voorgestoomde aardappelschijfjes
2 el olijfolie
25 g gepelde pistachenootjes, grof gehakt
1 lage ovenschaal of 4 kleine ovenschaaltjes, ingevet
Bereiding
Wrijf de stukken zalm in met zout, versgemalen peper en citroensap en laat ze even liggen.
Meng de prei in de ovenschaal met de oregano, room en wat zout en peper. Leg de zalm ertussen en zet de tomaatjes eromheen.
Meng de aardappelschijfjes met de olijfolie en wat zout en peper en verdeel ze over de zalm en groenten. Strooi pistachenootjes erover.
Schuif de schaal of schaaltjes in het midden van de oven. Schakel de oven in op 200 °C en bak de zalmschotel in 35 minuten goudbruin en gaar. Reken voor de kleine schaaltjes op 20 minuten.
Tip
Als je de oven pas inschakelt als het gerecht er al in staat, heb je niet alleen profijt van de opwarmwarmte. Door het geleidelijke opwarmen blijft het gerecht ook beter van smaak.
Omega 3-vetzuren
Deze vis is rijk aan Omega 3-vetzuren, deze beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.
Bron: Nederlands visbureau